Teknik og miljø

Et solcelleanlæg består af et antal solcellemoduler, som producerer jævnstrøm og er forbundet med kabler til en inverter. Inverteren omdanner jævnstrøm til 230 V vekselstrøm og sender det ind på elnettet via din måler.

Et anlæg på f.eks 6 kW kan således maksimalt sende 6 kW ind på elnettet.

Den optimale placering på tag eller jord er direkte mod syd med en hældning på mellem 30 og 60 grader. Et solcelleanlæg producerer også selvom det vender mod øst eller vest endna med kun 10 gr hældning, bare mindre. Det kan man kompensere ved at montere flere moduler.

Her kan du se hvor meget effekten er ved forskellige retninger og hældninger.

EffektIllustration

I Danmark skinner solen ca 1.800 timer om året og varierer kun 10% fra referenceåret, så selvom du synes at det altid regner om sommeren, så har året altid stort set det samme antal solskinstimer.

Miljø

Der udledes ca 429 g CO2 ved produktion af 1 kWh el og 0 g ved elproduktion fra solceller. Ved et 6kW solcelleanlæg er du med til at spare op til 2,5 tons CO2 om året.

Produktion af solcelleanlæg udleder naturligvis CO2, men kun få leverandører har udført en livscyklusvurdering. Man kan sige at et solcelleanlæg skal bruge ca 2-3 år for at egenproducere den energi, der er medgået til produktionen af solcellemodulet.